Merhaba,
Bir önce ki yazımızda Windows Server 2012 R2, Active Directory 1- Domain Kurulumunu anlatmıştık. Bu yazımız da ise Domain ortamına bir bilgisayarın nasıl üye olacağını yazacağız. Bilgisayarları Active Directory ortamına üye etme amacımız merkezi bir yönetim sağlamak ve tüm üyeleri tek bir çatı (forest, domain) altından yönetmektedir. İlerleyen yazılarımız da ortama Group Policy dahil olacak ve Active Directorynin büyük gücünü daha net görmüş olacağız.
Client makinada yapılması gereken işlemleri anlatmadan önce client (istemci) kavramının ne olduğunu bahsedelim. Clientın Türkçe karşılığı istemcidir. Yani bir sağlayıcıdan hizmet alan bilgisayardır. Client olarak Windows 7, 8, 10 gibi windows platformlarını düşünebilirsiniz. Tabi bu Active Directory ortamına Windows Server 2008, 2008 r2, 2012 vb gibi sunucuların üye olamayacağı anlamına gelmez. Bunlarda Active Directory sunucumuza üye olabilirler. Kısaca Active Directory sunucumuza üye olan ve AD ortamında olan her bilgisayar bir client’dır.
Yapmamız gereken işlemler bilgisayarın ismini anlaşılabilir bir şekilde olması için değiştirmemiz gereklidir (Zaten anlaşılır ise bu işlemi geçiniz.). Daha sonradan sabit IP vereceğiz (Ortamda DHCP var ve DNSler tanımlı ise bu işlemi geçiniz.).
Bilgisayar adını değiştirme;
Bilgisayar adını değiştireceğimiz bilgisayarın (Resimde ki Windows 8.1) Windows iconuna sağ tuş tıklayarak sistem sayfasına giriş yapıyoruz.
(Windows Vista/7 ‘de Bilgisayarıma sağ tuş özellikler yaparak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.)
Açılan Sistem (no-1) sayfasında daha hızlı işlem yapmanız için resimde numaralandırıldığımızı görmektesiniz. Sistem sayfasından (no-2)butonuna tıklayarak Sistem Özellikleri açılır penceresinden Değiştir (no-3) butonuna tıklıyoruz. Daha sonra açılan pencereden bilgisayar adını değiştirip tamam diyerek işlemi tamamlıyoruz. Pencereleri tamam diyerek kapatırken bilgisayarın restart edilmesi istenecektir. Bilgisayarı restart ederek süreci tamamlamış oluyoruz.
Sabit IP Verme;
Sabit IP vereceğimiz bilgisayarın (Resimde ki Windows 8.1) Windows iconuna sağ tuş tıklayarak Ağ Bağlantıları sayfasına giriş yapıyoruz.
(Windows Vista/7 ‘de Bilgisayarıma sağ tuş özellikler yaparak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.)
Kullandığımız ağ kartına sağ tuş özellikler diyoruz (Wifi veya Ethernet kullanıma göre dikkat edilmesi gerekmektedir.).
Ethernet Özellikleri sayfasından Internet Protokolü sürüm 4 ‘e tıkladıktan sonra özellikler diyerek özellikler sayfasını açıyoruz. Ardından Active Directrory sunucumuzun IP adresini ve bilgisayarımıza sabit IP ataması yapıyoruz. Daha sonra tamam diyerek IP verme işlemini tamamlıyoruz.
Domaine Üye Olma;
Domain ortamına üye yapacağımız bilgisayarın (Resimde ki Windows 8.1) Windows iconuna sağ tuş tıklayarak Ağ Bağlantıları sayfasına giriş yapıyoruz.
Açılan Sistem (no-1) sayfasında daha hızlı işlem yapmanız için resimde numaralandırıldığımızı görmektesiniz. Sistem sayfasından (no-2)butonuna tıklayarak Sistem Özellikleri açılır penceresinden Değiştir (no-3) butonuna tıklıyoruz. Daha sonra açılan pencereden Etki Alanını seçerek bilgisayarı ekleyeceğimiz domain adını yazıyoruz. İşlemleri eksiksiz yaptıysak The domain join was successful. yani işlemin tamamlandığı mesajını alıyoruz. Pencereleri tamam diyerek kapatırken bilgisayarın restart edilmesi istenecektir. Bilgisayarı restart ederek süreci tamamlamış oluyoruz.
Sunucu üzerinden kontrol ettiğimizde clientın eklendiği görmekteyiz. Bir diğer Active Directory yazımızda görüşmek üzere.