Son Yazılar
Anasayfa > Hardware > Anakart

Anakart

     Anakart nedir? Her ne kadar genellikle bilgisayara özgü bir parça olarak da bilinse, anakartlar televizyonlardan bilgisayarlara kadar bir yelpazede değişik elektronik cihazlarda bulunmaktadır.   

 

   Basit bir şekilde ifade edecek olursak, anakart bilgisayarımızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Anakart, bilgisayarı ilk açtığımızda çalışan yazılım olan BIOS’u (Basic Input/Output System) barındırır. Diğer parçalar doğrudan üzerine “takılır” (İşlemci, RAM, sabit sürücü, ekran kartı gibi).

    Anakartlar arasında mantık ve çalışma prensibi olarak çok fazla fark yoktur. Anakartlarda parçalar arasındaki veri transferlerini ve anakartı dışarı ile çeşitli bağlantılarını sağlamak için anakart işlemcisi olarak ta adlandırılan chipset işlemcileri bulunmaktadır. Bilgisayara takılı olan parçalar genellikle farklı hızda ve türde iletişim birimlerine sahiplerdir. Birbirleriyle direk olarak haberleşemezler işte burda da yine chipset’ler devreye girmektedir. Aradaki bu farklılıkları ortak bir merkezde toplayarak parçaların uyum içinde haberleşmelerini sağlamaktadır. Dahili işlemci (chipset) hızları çok yüksek olduğu için ve mimarileriyle de ilgili olarak ısınmalar gözükmektedir. Bu nedenle parçalar için soğutucu modüller kullanılmaktadır.

    Anakartlar da harici ve dahili parça portları bulunur. Dahili parça portları; PCI portları, PCI Express Portları, IDE-ATA Portu, Sata ve Sata 2 Portları, Disket Sürücü Bağlantı Portu, Güç Bağlantı Portu, İşlemci portu ve Ram portu. Harici parça portları; Klavye ve Mouse portu, Paralel port, Seri port, USB portu, Ethernet Portu, Ses portudur.

    Değişik anakartlar değişik parçaları değişik şekillerde desteklemektedirler. Bu nedenle, kuracağımız sistemin genel gereksinimlerini belirlememiz, doğru anakartı seçebilmemiz için önemlidir.

   Anakartımızı alırken, bugün gereksinim duyacağımız RAM miktarının iki katını destekleyen bir anakart seçmemiz uygun olacaktır. Bu sayede gelecekte anakartınızı değiştirmeden bir RAM yükseltmesi yapma şansınız olur. Anakartı seçerken dikkat edeceğimiz bir diğer etken ekran kartıdır. Yüksek grafik kalitesine sahip programlar ya da oyunlarla ilgilenmeyeceksek, anakartla bütünleşik bir ekran kartı bizim için yeterli olabilir ancak grafik kalitesi yüksek programlar için ayrı bir ekran kartı satın almamız daha uygun olabilir.

 

Hakkında yonetim

Bir cevap yazın